Retraite en bedevaart seminarie

gepubliceerd: vrijdag, 16 september 2011

Op vrijdag 16 september keerden de seminaristen weer terug na anderhalve week van retraite in Schwagstorf (D.) en een kleine bedevaart naar Fulda en omgeving.

Spirituaal pater Vincent McMahon LC leidde de Ignatiaanse stille retraite in het rustige ‘Exerzitienhaus’ van de zusters Franciscanessen van St. Joris van Thuine. 19 priester­studenten namen aan deze dagen deel, evenals de rector en dr. B. Putter. Eén externe student en een seminarist die een tussenjaar van stage doet, konden er niet aan deelnemen. De seminaristen van Redemptoris Mater hebben hun eigen bezinningsdagen, evenals de twee benedictijnen van Egmond die de priester­opleiding volgen.

Het waren weer bijzonder mooie dagen, die ook door de nieuwe seminaristen - die nog niet eerder zo’n stille retraite hadden gedaan - zeer werden gewaardeerd.

Aansluitend aan de retraite deden de seminaristen een bedevaart van enkele dagen naar Fulda, de plaats waar de heilige Bonifatius begraven ligt. De groep kon daar logeren in het seminarie, dat achter de kathedraal en het graf van de heilige gelegen is. Regens Cornelius Roth heette de groep hartelijk welkom en liet het seminarie zien, onder meer de zaal waar de Duitse bisschoppen jaarlijks enkele dagen vergaderen. De eerste avond werd de Dom en het graf en de nabijgelegen zeer oude Skt. Michaelskirche onder deskundige begeleiding bezocht. De seminaristen woonden de vespers bij bij de benedictinessen in het centrum van de stad.

De ochtend erna werd in Petersberg bij Fulda de kerk aangedaan waar de heilige Lioba was begraven en waar Hrabanus Maurus abt was geweest een waar­schijn­lijk het Veni Creator had geschreven. Hier werd de lezingendienst en de meditatie gehouden en natuurlijk het Veni Creator gezongen. Vanuit Fulda werd een bezoek gebracht aan de Kreuzberg, een bedevaart­plaats ter ere van het heilig kruis. Achter de bedevaarts­kerk bevindt zich een pad dat zich langs kruiswegkapellen slingert, die zich op de helling van de Kreuzberg bevinden. In de kerk werd de heilige Mis gevierd en de kruisreliek vereerd, daarna werd de kruisweg gebeden. De franciscanen - aan wie dit heiligdom is toevertrouwd - brouwen er echter ook een speciaal Kreuzberg bier, dat de aantrekkings­kracht van de plaats nog verhoogt. Na een bezoek aan de brouwerij moest het bier natuurlijk ook nog gekeurd worden, maar dat hebben we terug in Fulda gedaan.

De volgende dag werd de heilige Eucharistie op het graf van Sint Bonifatius gevierd, maar daarna stond de Wartburg bij Eisenach centraal. Het is de de burcht waar de heilige Elisabeth van Thüringen verbleef. Zij groeide er op en deed er tijdens haar kortdurende huwelijk met landgraaf Lodewijk vele werken van barm­har­tig­heid. Als weduwe zette zij het leven van goed-doen aan de armen uiteindelijk voort in Marburg, waar zij als kloosterlinge leefde. Ook Luther woonde en werkte een jaar op de Wartburg, waar onder meer de beroemde Luther-bijbel tot stand kwam.

Na getijden en heilige Mis vertrok de groep op vrijdag 16 september weer naar het vaderland, na een aantal dagen van wederzijdse nadere kennismaking, vooral voor en met de "nieuwen" en van mooie geestelijke ervaringen.

Op dinsdag 20 september beginnen de colleges en gaat het normale werkjaar van start.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.