Aanstellingen, admissiones en bisschoppen

gepubliceerd: dinsdag, 7 december 2010
De lezing door mgr. drs. H. Woorts
De lezing door mgr. drs. H. Woorts

Maandag 6 december, vierden we niet alleen de gedachtenis van Sint Nicolaas, maar ontving ook een aantal seminaristen de aan­stelling tot lector of de admissio. De Tiltenberg mocht zich bij deze gelegenheid verheugen over vele gasten, waaronder de bisschoppen van Haarlem-Amsterdam (mgr. dr. J.M. Punt), van Rotterdam (mgr. drs. A.H. van Luijn sdb) en van Groningen-Leeuwarden (mgr. dr. G.J.N. de Korte). Ook mgr. drs. H. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, was aanwezig: hij verzorgde een lezing over ‘advent en kerstmis in de kunst’.

Mgr. Woorts bracht op boeiende wijze de verbeelding van advent en kerstmis in de kunst voor het voetlicht. Vele verschillende kunstvormen werden besproken, van Russische iconen tot neo-gotische beeldhouw­kunst in Europa, van Europese meesters tot een bijbelse film uit de huidige tijd, alles werd in kort bestek maar zeer helder besproken. Aan de hand van de profetie van Bileam in het Oude Testament over de komst van de Messias, de geboorte van Christus in Bethlehem, en de aanbidding door de Wijzen, kregen de luisteraars de nodige handreikingen voor deze voor­bereidingstijd op het Kerstfeest.

Tijdens de Eucharistie­viering ontvingen twee studenten voor het bisdom Groningen-Leeuwarden de aan­stelling tot lector: Sander Zwezerijnen en Gino Martina. Voor het bisdom Rotterdam ontving Boris Plavčić de admissio (de opname onder de en priesterkandidaten). Ook Johannes van Voorst tot Voorst en Marco Cavagnaro ontvingen de admissio, voor het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Bij de opening van het feestelijke buffet na de H. Eucharistie­viering werd gezongen voor deze seminaristen, maar ook voor mgr. J.G.M. van Burgsteden, die zich inmiddels bij het gezel­schap had gevoegd en morgen, 8 december, zijn 75ste verjaardag viert.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.