Start studiejaar priesteropleiding

gepubliceerd: vrijdag, 3 september 2010

Op woensdag 1 september is het nieuwe studiejaar van het Groot-seminarie begonnen. Dit jaar mag de opleiding veel nieuwe priester­studenten verwelkomen. Nooit eerder waren er zoveel seminaristen in huis. De eerste dagen zijn introductie-dagen, zaterdag 4 september begint de retraite en op 13 september gaat het seminarie op bedevaart naar Rome.

Nieuw zijn de drie studenten die van het Ariënskonvikt gekomen zijn. Twee van hen vervolgen hun studie aan de Faculteit voor Katholieke Theologie in Utrecht. Een student zal in De Tiltenberg zijn studies voortzetten. Twee Colombiaanse religieuzen komen eveneens naar De Tiltenberg om voor het bisdom Groningen-Leeuwarden hun studies te beginnen. Zij hebben de Nederlandse taal al aardig onder de knie, bezien moet worden of dit voldoende is. Anderstalige studenten in Nederland dienen voor het volgen van de studie het NT2 diploma te behalen. Daarnaast beginnen twee priester­studenten van Redemptoris Mater en twee kandidaten die in Vogelenzang wonen - één voor het bisdom Haarlem-Amsterdam en één voor Rotterdam - met de studie. Één van hen heeft vorig jaar een voorbereidend jaar succesvol afgesloten. Drie kandidaten beginnen met een voorbereidend jaar en zullen een aantal dagen per week in het seminarie zijn.

Dit alles betekent dat er in het neiuwe studiejaar negentien studenten in huis zijn. Daarnaast zijn er twee uitwonende studenten en de priester­studenten van Redemptoris Mater die seminaristen van het bisdom Haarlem-Amsterdam zijn. Het totaal aantal van de priester­studenten van Redemptoris Mater (Nieuwe Niedorp) is nog niet bekend, omdat binnenkort de nieuwe studenten voor dat seminarie zullen worden ingeloot. Daarbij komen dan dus nog de drie kandidaten in een voorbereidend jaar.

Bij de introductie-activiteiten hoorde dit jaar een grote verhuizing. Veel studenten kregen een nieuwe kamer, om zo een goede combinatie van ‘nieuwe’ en ‘oude’ studenten tot stand te brengen en degenen die in de hogere jaren zijn gelegenheid te geven naar een grotere kamer te verhuizen. Er zijn speciale inleidingen voor de nieuwe studenten en er is gelegenheid om te overleggen met de studieprefect, dr. J.M. Tercero Simòn, en met de administrateur en de facilitair manager, respectievelijk de heer P. v.d. Horst (tot januari ongeveer) en de heer R. Kuijten. Onder de gemeen­schaps­activiteiten van deze dagen zijn verder nog te noemen: sport, gezellig samenzijn - onder meer om verjaardagen te vieren (op foto verjaardag van de heer D. Dekker van de receptie) - en een bezoek met rondleiding door plebaan H.J. van Ogtrop en de heer Stefan van Reijt in de kathedrale basiliek van Sint Bavo (foto’s). De kathedraal werd ook bekeken vanuit het ‘wijdingsperspectief’.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.