Boeiende Willibrordlezing - Vrijheid van meningsuiting

Sophia Kuby spreekt over mensenrechten

gepubliceerd: maandag, 6 maart 2017

Op maandag 6 maart werd in Heiloo de maandelijkse Willibrorddag gehouden. Buiten scheen volop de zon en was het al een beetje lente! Mevrouw Sophia Kuby uit Duitsland was deze keer de spreekster voor de Willibrordlezing. Mevrouw Kuby werkt voor de Alliance Defending Freedom Inter­national in Brussel. Het onderwerp van haar lezing was de vrijheid van meningsuiting, een buitengewoon interessant thema.

‘Hate speech’

Ze vroeg de aanwezigen wie zich altijd helemaal vrij voelt om te zeggen wat hij of zij denkt. Niemand stak z'n hand op. Dit is een zorgwekkend teken, zo gaf mevrouw Kuby aan. In Europa worden steeds meer wetten gemaakt om zogenaamde ‘hate speech’ te kunnen vervolgen. Er komen telkens meer voorbeelden voor van mensen die worden aangeklaagd om hun uitspraken. Vaak vindt uiteindelijk geen vervolging plaats, maar door de vele ophef in het nieuws wordt zo iemand toch al gestraft.

Het probleem is dat niemand goed kan uitleggen wat nou ‘hate speech’ feitelijk inhoudt. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat hate speech wordt aangeduid als datgene wat tegen de meerderheidsopinie ingaat. In diverse inter­nationale wetgevingen wordt de vrijheid van meningsuiting gelukkig helder geformuleerd. De stelling van mevrouw Kuby was dat democratie vrijheid van meningsuiting nodig heeft en dat slechte ideeën vooral door debat moeten worden bestreden.

Mikel Palic ontvangt de aan­stelling tot acoliet

Tijdens de aansluitende H. Mis ontving Mikel Palic zijn aan­stelling tot acoliet, een van de stappen op weg naar het priester­schap. De bisschop sprak in zijn preek over de unieke bood­schap die Christus is komen brengen. God houdt onvoorwaardelijk van alle mensen. Christus is ons komen verlossen door zijn lijden, sterven en verrijzen. In de interreligieuze dialoog behoren we een ieder in dialoog met respect tegemoet te treden, zonder echter dit geloof in Christus aan de kant te schuiven. Veel vrienden, bekenden en familieleden van Mikel waren naar de Eucharistie­viering gekomen om dit voor hem zo bijzondere moment met hem mee te maken. Het seminarie wenst Mikel Gods zegen toe voor zijn verdere voor­bereiding op het priester­schap.

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.