Dies Natalis 2018

Bezoek Rotterdam en Schiedam

gepubliceerd: vrijdag, 9 november 2018

De seminaristen van het Groot­semi­narie St. Willibrord en hun studiegenoten van het Redemtoris Mater uit Nieuwe Niedorp zijn afgelopen dindsdag 6 november, op het feest van de H. Verkondigers van het geloof in onze streken, op pad geweest naar Rotterdam en Schiedam. Normaal wordt de Dies Natalis, de feestdag ter ere van de patroon van de priester­opleiding, St. Willibrord, natuurlijk op 7 november gevierd, maar aangezien er nu op 7 november een dag in Utrecht was over roeping, gingen we nu een dagje eerder op pad.

De dag begon, na de gezamenlijke busreis, met een stadswandeling vanaf het station Centraal in Rotterdam. De stadsgids wist ons enthousiast te vertellen over "haar" stad. Ze vertelde over de tragedie van het bombardement in de 2de wereld­oorlog en over de wederopbouw van de stad. Waarbij Rotterdam, in tegen­stelling tot veel andere steden, er niet voor gekozen had om het oude weer te herstellen (er was in Rotterdam ook niets meer te herstellen), maar om voor volledige nieuwe, moderne bebouwing te kiezen.

Toch is van die bebouwing van de wederopbouw na de WO II nu niet veel meer zichtbaar. Afgezien van het Groothandelsgebouw is alles ondertussen alweer vervangen door nog modernere gebouwen, m.b.v. moderne architecten zoals bijvoorbeeld de wereld beroemde Remco Koolhaas. Rotterdam heeft hierdoor een hele modern en eigentijds uiterlijk gekregen. Aansluitend aan de wandeling gingen we naar het Museum ’40-’45 wat hier natuurlijk goed op aansloot. In dit museum werd je zelfs deel van een complete ‘experience’, waarbij het net leek of je zelf bij het bombardement aanwezig was. Best heftig.

Na een meegebrachte lunch in de buitenlucht, het weer leende zich hier perfect voor, togen we naar Scheidam, de basiliek dan natuurlijk, waar de relieken van de H. Lidwina van Schiedam vereerd worden. We werden hier hartelijk ontvangen door pastoor Charles Duynstee, vierden de H. Mis, kregen een mooie rondleiding en namen wat tijd voor gebed bij de heilige. En de pastoor liet ons niet gaan voordat we van de heerlijke koffie/ theetafel gebruik hadden gemaakt. Mocht u nog niet in deze basiliek geweest zijn, dan is dit een aanrader.

Scheidam kan je natuurlijk niet verlaten zonder ook naar een jeneverstokerij te zijn geweest, dat waar Schiedam wereldberoemd om is. Wij gingen naar het Jenever­museum, waar ze ons een uitgebreide uitleg van het proces van het jenevermaken konden laten zien. Daar komt meer bij kijken dan je zou denken, bij een volgend borreltje zullen we hier bij stil staan.

Toch hebben wij de borrel daar nog laten staan, om daarna aan tafel te gaan in het centrum van Rotterdam en zo de dag passend, met een gezellige en lekkere maaltijd af te sluiten. Mgr. Hendriks had kans gezien om ons hierbij te vergezellen en ook een Rotterdamse docent van ons seminarie, pastoor Gouw, was van de partij. In de bus samen de vespers van de voor­avond van St. Willibrord gebeden, hiermee was voor ons het Hoogfeest echt begonnen.

(de fotoserie is van Eric Venneker)

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.