Willibrorddag: Mgr. de Jong en aanstellingen

gepubliceerd: dinsdag, 5 maart 2019

Gisteren was Mgr. de Jong de spreker op de maandelijkse Willibrorddag. Het onderwerp was de Jongeren­synode van dit najaar in Rome, waar Mgr. de Jong als afgevaardigde Nederlandse bisschop bij aanwezig was. Nadat hij eerst de structuur van de synode heeft uitgelegd toonde de hulpbisschop van Roermond de presentatie die hij zelf op de synode gehouden heeft; iedere aanwezige kardinaal en bisschop kreeg hier namelijk 4 minuten voor.

De kern van zijn betoog was de piramide van Maslow, een in de psychologie zeer bekende piramide van basisbehoeften van de mens. Door hier goed rekening bij te houden in het jongerenpastoraat sluit het pastoraat aan bij de (jonge) mens. De allereerste behoefte is veiligheid, zich veilig voelen, een onderwerp wat ten tijde van de synode, maar ook nu nog natuurlijk, zeer actueel was. Hoger in de piramide gaat het om schoonheid en transcedentie. Een mens is geest, ziel en lichaam, het is belangrijk met al deze aspecten rekening te houden. Het model voor jongerenpastoraat wat Mgr. de Jong presenteerde biedt hier m.i. een goede aanzet voor.

Na de Willibrordlezing was de H. Mis waarin Mgr. Punt hoofd­cele­brant was. De heilige Casimir werd gevierd, patroon van het seminarie Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp, en in de Mis vonden de aan­stellingen plaats van Dino en Ignacio tot Lector en Thomas mocht zijn Admissio ontvangen. Dit werd daarna feestelijk gevierd met een lekker warm buffet. Al met al een hele mooie Willibrorddag.

 

 

 

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.